Waarom worden matrassen vrijwel niet gerecycled?

De meeste Nederlanders die van hun oude matrassen af willen komen, staan voor een dilemma. Er zijn namelijk zeer weinig plekken waar je de matrassen naartoe kunt brengen. Een van de opties die je hebt, is de matrassen wegbrengen naar een milieustraat. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zitten. Hoeveel dit precies is, hangt af van de milieustraat. De grootte van het matras speelt meestal geen rol.

Vieze matrassen kunnen moeilijk gerecycled worden

Bij een renovatie van een hotel komen er erg veel oude matrassen vrij. Het is in dat geval zeer belangrijk dat de matrassen op de juiste manier worden verwerkt. Om dit zorgvuldig te doen zou je kunnen kiezen voor een matrascontainer huren. Doordat de matrassen in een afgesloten container komen te liggen, worden de matrassen niet nog smeriger en houden ze minder vocht vast. Voor de verwerking van de matrassen is dit erg belangrijk. Daarnaast willen veel verwerkingsbedrijven geen vuile en natte matrassen aannemen, want hierdoor gaan er veel waardevolle materialen verloren. Het is voor verwerkingsbedrijven dan niet meer interessant om de matrassen te recyclen.

Er kunnen geen nieuwe matrassen van gemaakt worden 

Een van de nadelen van het recyclen van matrassen is dat er geen nieuwe matrassen van gemaakt kunnen worden. Dit komt doordat er tijdens het recyclen van de matrassen veel veel waardevolle materialen verloren gaan en het eindproduct niet gebruikt kan worden voor matrassen. Wel kan dit eindproduct gebruikt worden voor judomatten of het maken van verschillende soorten stoffen. Vaak kun je op de label van deze producten zien of ze gemaakt zijn van gerecyclede matrassen. Het is dus alleen daarom al de moeite waard om ervoor te zorgen dat de matrassen in een (relatief) goede staat bij de juiste verwerker terechtkomen. 

Een contract afsluiten

Als je meerdere hotels beheert dan heb je vaker te maken met versleten matrassen. In dat geval kan het verstandig zijn om een contract af te sluiten met een verwerker. In veel gevallen bespaar je hier geld mee en zorg je ervoor dat er efficiënter gewerkt wordt.